KOTKATHARJUN ULKOILUALUE – KOTKANPOLKU

Yleinen6 kommenttia artikkeliin KOTKATHARJUN ULKOILUALUE – KOTKANPOLKU

KOTKATHARJUN ULKOILUALUE – KOTKANPOLKU

Joululomalla 2020 lähdimme joulun viettoon Pohjois-Savoon kitaramiehen kotikonnuille. Ajatuksenamme oli, että käymme joulupäivänä jollakin luontopolulla jouluruokia sulattelemassa. Valitsimme kohteeksi Joroisissa sijaitsevan Kotkatharjun ulkoilualueen Kotkanpolun eli paikallisesti Kotkiksen (7 km), jota kitaramiehen vanhemmat meille suosittelivat. Joulun aikoihin Pohjois-Savossa oli täydellinen talvi, joten pääsimme taas harjoittelemaan talviretkeilyä. Aika koomista tästä reissusta teki se, että menimme sulattelemaan jouluaaton ruokia ja tämä kävi itselleni – kirjaimellisesti liiankin hyvin.

Kotkatharjun ulkoilualue osoittautui yllättävän laajaksi kokonaisuudeksi, josta löytyy monenmoisia harrastusmahdollisuuksia niin golfista ampumaharrastukseen. Olen itse käynyt aikanaan pelaamassa golfia Kotkatharjun vierestä löytyvältä Kartanogolfin kentällä, minne täytyy tulla poikkeamaan ehdottomasti ensi kesänä. Kotkanpolku lähtee parkkialueelta (Kotkatlahdentie 186, Joroinen), josta löytyy myös alueen kartta, laavu- ja grillausalue ja wc:t. Reitin varrella ei ole erikseen merkittyä levähdyspaikkaa. Kotkanpolku on rengasreitti, jonka päätimme kiertää vastapäivään. Tällöin joulun aikana lunta oli erittäin paljon ja pakkastakin oli ilmassa, joten se toi omat haasteensa reitillä. Reitillä oli onneksi ollut kulkijoita ennen meitä, joten tavallisilla vaelluskengillä pärjäsi aivan hyvin.

Olenkin jo aiemmin kertonut rakastavani erityisesti harjumaisemia, joita onnekseni Kotkanpolku tarjosi kiitettävästi. Kotkatharjun alue koostuu jääkauden aikana syntyneistä harjuista, joiden päällä reitti kulki vähän väliä. Välillä reitti poikkesi Kotkatjärven rannan tuntumassa, mistä avautui erittäin kaunis talvinen järvimaisema. Järven jään pinnalla näkyi erikoisia jälkiä, joita emme kuitenkaan tunnistaneet, koska ne olivat niin kaukana. Tässä retkeilyn tiimoilla olen huomannut, kuinka kiitettävästi sitä on unohtanut lähes kaiken oppimansa biologian ja maantiedon kursseilta – no ei sentään ihan kaikkea. Täytyypä ottaa projektiksi hankkia jokin laadukas luonto-opas muistia virkistämään.

Talvinen Kotkatjärvi.
Kukahan lie tepastellut?
Mikä eläin tekee tällaista jälkeä?

Reitin puolivälissä reitti kulki pienen maantien varressa, jonka vieressä oli kaunista talvikoivikkoa. Hetken päästä kiipesimme taas harjun päälle, josta näkyi Valtatie 5:lle. Valtatieltä kuului hieman liikenteen ääniä, mutta ei kuitenkaan liian häiritsevästi. Olimme selkeästi melko korkealla, koska tiellä liikkuvat autot tuntuivat olevan meitä matalampana. Selvitin, että Kotkatharjun harjumuodostumat voivat olla jopa 40 metriä korkeita. Retken loppuvaiheessa alkoi selkeästi hämärtymään ja ilma kylmenemään. Harjun päällä tuuli oli erittäin kovaa ja hetkellisesti jopa tuntui, että tässä lähtee kohta itsekin lentoon.

Tämä retki ei mennyt kuitenkaan omalta osaltani aivan putkeen. Olimme ajatelleet käyvämme vain pienen retken luonnossa, mutta talviretkeily osoittautui odotettua rankemmaksi näissä olosuhteissa. Meillä on yleensä aina päiväretkillä edes toisella reppu mukana, jossa on eväät matkassa. Jostain kumman syystä emme tälle retkelle reppua ottaneet, joka kostautui itselleni loppumatkasta. En ole koskaan ollut niin hapoilla kuin viimeisen kilometrin kohdalla, jolloin silmätkin alkoivat hämärtyä ja teki mieli kontata koko loppu matka autolle. Parin ruisleivän voimin tätä reittiä ei kierretä talviolosuhteissa. Kitaramies oli jo hetken aikaa pulassa miettien, joutuukohan hän kantamaan minut loppumatkan, mutta onneksi pystyin tsemppaamaan itseni reitin loppuun.

Hetken päästä tästä kuvasta alkoi vähän hämärtymään – omassa pääkopassa nimittäin.

Retkeily on kyllä erittäin opettavaista ja aina kannattaa varautua edes jotenkin, koska mitä vaan voi sattua. Kotkanpolusta jäi kuitenkin positiivinen fiilis omasta lopun heikosta hapesta huolimatta. Jälleen kerran pienempi retkeilykohde osoittautui käymisen arvoiseksi mahtavien harjumaisemien ja ihanien mäntyisten kangasmetsien vuoksi. Täytyy ehdottomasti tulla käymään Kotkatharjun ulkoilualueella lumettomaan aikaan, eväiden kera.

6 thoughts on “KOTKATHARJUN ULKOILUALUE – KOTKANPOLKU

  1. Talvinen metsä on niin upea. Eväät on kyllä hyvä olla mukana😋.

  2. Mukava kuulla myös siitä,miten luonnossa kannataa varautua. Ja talvisaikaan on lähdettävä aiemmin matkaan,ettei pimeä yllätä.
    Keli ja kulkureitin raskaus on siis huomioitava,olet kokenut tai et.
    Kompassi ja eväät mukaan ja paljon muuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top