PALUU OTAMUKSELLE – RISTIVUOREN LUONTOPOLKU & SALMIN KIERROS

Yleinen7 kommenttia artikkeliin PALUU OTAMUKSELLE – RISTIVUOREN LUONTOPOLKU & SALMIN KIERROS

PALUU OTAMUKSELLE – RISTIVUOREN LUONTOPOLKU & SALMIN KIERROS

Helatorstaina päätimme kitaramiehen kanssa jälleen lähteä päiväretkelle Otamuksen virkistysalueelle Sastamalaan. Viimeksi olimme käyneet siellä maaliskuussa täystalven aikaan kiertäen Tilan kierroksen, josta olen aikaisemmin tehnyt blogipostauksen. Tällä kertaa halusimme kiertää loputkin Otamuksen reitit; Ristivuoren luontopolun (1,5 km) ja Salmin kierroksen (8,5 km).

Helatorstaina oli kevään ensimmäinen hellepäivä. Tyypillisesti lähdimme retkelle matkaan kaikista kuumimpana kellonaikana – miksi sitä ei ikinä opi lähtemään aamupäivästä? No myönnettäköön, että olemme molemmat melko aamu-unisia. Päätimme kiertää ensin Ristivuoren luontopolun ja siitä poiketa Salmin kierrokselle. Kummallekin reitille on helpointa lähteä Otamuskahvilalta (Otamussillantie 65, Sastamala). Ostimme kahvilasta jäätelöt matkaan ja lähdimme reiteille kiertäen ne myötäpäivään.

Ristivuoren luontopolku on lyhyt, mutta haastava maastoltaan. Otamuskahvilalta kävelimme Otamussillan yli, jonka jälkeen käännyimme vasemmalle itse luontopolulle. Heti alkuun kipusimme Ristivuoren päälle, joka oli tänä helteisenä päivänä yllättävän rankka ja vaikeakulkuinen. Ristivuoren päältä oli hienot maisemat alas Otamusjoelle ja Tupurlanjärvelle. Huomasimme Ristivuoren päällä olevasta opastaulusta, että vuoren reunalla rantajyrkänteellä on kiviportaat, mitkä on rakennettu vuosien 1915–1917 välisenä aikana. Yritimme kitaramiehen kanssa kovasti etsiä portaita, mutta emme löytäneet niitä. Tämä jäi harmittamaan, mutta ehkä ensi kerralla sitten.

Näkymät Ristivuorelta Otamusjoelle.

Matka jatkui pellon reunalla metsikössä kohti Tyyttikiveä, millä on erikoinen ja vähän karmivakin historia. Tyyttikivi on perimätiedon mukaan ollut eräänlainen piiskauspaikka aiempina aikoina, ilmeisimmin jo keskiajalta lähtien. Enempää näihin ikäviin yksityiskohtiin menemättä Tyyttikiven historiasta voi lukea opastaulusta olevasta kuvasta. Tyyttikiven ympäristö koostui parista korkeammasta jylhästä kivestä, jonka ympärillä useita muita niin isoja kuin pieniäkin kivenlohkareita. Käärmekammoisena tämä paikka oli historiansa lisäksi hieman epämiellyttävä, mutta käärmeiden kohtaamiselta onneksi vältyttiin. Tyyttikiveltä matka jatkui Helaakalliolle, joka on Ristivuoren luontopolun korkein kohta ja toiminut aikanaan kyläläisten kokoontumispaikkana. Helaakalliolta reitti jatkui pellon reunassa hiekkatietä kohti Otamussillantietä. Tästä olisi voinut kiertää Ristivuoren luontopolun loppuun palaten takaisin Otamuskahville, mutta jatkoimme suoraan Salmin kierrokselle.

Tyyttikivi.

Salmin kierroksen alku kulkee Otamussillantietä kohti Salmin kylää ja kääntyy vasemmalle Salmintielle. Muutaman sadan metrin päästä käännytään autotieltä pienelle Kyläntielle ja hetken päästä Satulamäentielle, jonka päästä varsinainen metsäosuus alkaa. Pidin kovasti alkupään metsäosuudesta, joka kulki helppokulkuista ja leveää polkua pitkin kankaisessa metsässä. Saavuimme lopulta Mäkijärvelle, mikä on pieni sympaattinen suojärvi. Aluksi ajattelimme pitää tauon tämän suojärven lähettyvillä, mutta päätimme kuitenkin jatkaa vielä Peltokankaanvuorelle, joka oli seuraavaksi reitin varrella noin 3,8 kilometrin kohdalla. Peltonkankaanvuoren korkein kohta yltää jopa 114 metriin. Reitti ei itsessään kulkenut Peltokankaanvuoren päältä, mutta kiipesimme kuitenkin vuoren alueelle levähtämään. Löysimme lopulta hyvän taukopaikan, missä keitimme herkullisen lohikeiton retkikeittimellä.

Mäkijärvi.

Peltokankaanvuorelta polku alkoi hieman laskeutua jatkuen kankaisessa metsässä. Kuljimme suurehkon hakkuualueen halki, joka johti pienelle metsätielle. Metsätien varressa hakkuualueella oli valitettavasti jonkin verran hylättyä vanhaa irtaimistoa. Erityisesti ihmetystä herätti tien varressa notkuva hylätty sohva, joka oli kuntonsa puolesta ollut paikoillaan jo useita vuosia. Ei houkutellut istua, heh. Metsätien jälkeen käännyimme vasemmalle Salmintielle, josta muutaman sadan metrin päästä on käännös oikealle kohti Salminvuorta. Salminvuoren alue oli erityisen kaunis aurinkoisessa alkuillassa eikä muita ääniä juurikaan kuulunut. Salminvuoren päältä laskeuduimme alas pitkälle maantielle, jonka näkeminen helteisessä säässä ei naurattanut, koska reitti kulki tämän tien päähän. Maantien päädystä käännytään vasemmalle, joka johtaa takaisin Otamussillantietä pitkin Ristivuoren luontopolun loppupätkälle kohti lähtöpistettä Otamuskahvilaa.

Mikähän tämän sohvan tarina on?
Näkymää Salminvuorelta.
Kujatie tuntui pitkältä +25 asteessa.

Otamuksen virkistysalueessa pidän erityisesti siitä, kuinka monipuolisessa maastossa luontopolut kulkevat. Välillä ollaan syvällä metsässä, välillä vuorien päällä ja välillä perinteisessä suomalaisessa maalaismaisemassa. Saimme kulkea molemmat reitit keskenämme täysin rauhassa. Ihmettelimme, miten näin kauniina päivänä muita retkeilijöitä ei näkynyt. Vieraskirjoista selvisi, että nämä muut retkeilijät olivat olleet aikaisemmin liikenteessä. Ristivuoren luontopolku ja Salmin kierros ovat hyvin merkittyjä luontopolkuja. Kummankaan reitin varressa ei ole erikseen merkittyä levähdyspaikkaa, mutta Otamuskahvilan kupeessa on laavu- ja grillauspaikka. Otamuskahvila palvelee kesäaikaan, minkä tuotto käytetään lähialueen nuorten työllistämiseen. Kahvilasta saa myös ostettua Otamuksen retkeilykohteen kartan mukaan. Ihanaa, että läheltä Tamperetta löytyy näin rauhallinen retkikohde helppoon retkeilyyn!

7 thoughts on “PALUU OTAMUKSELLE – RISTIVUOREN LUONTOPOLKU & SALMIN KIERROS

  1. Hienoja kuvia taas. Varsinkin tuo sohvakuva on jännä, mutta tavallaan myös surullinen esimerkki roskaamisesta. Luonto näköjään valtaa jossakin vaiheessa ihmisten jättämät moskat. Olisi kiva tietää montako vuotta sohva on tuossa kököttänyt, kun sammalet ovat sen jo vallanneet.

  2. Hei! Kiviportaat eivät ole luontopolun varressa, vaan Ryömälän huvilalta järveen pystysuorasti putoavassa kalliojyrkänteessä. Ne voisivat näkyä Ristivuoren päälle, mutta nykyisin puusto peittää näkyvyyttä. Ota yhteyttä, jos haluat tietää lisää.

  3. On tosi mielenkiintoinen ja monipuolinen kohde maaston ja maisemien suhteen. Täytyy joskus kokeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top